Индекс материала
Історія коледжу
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Все страницы

У 1916 році відбувся ювілейний, 40-й випуск. Його здійснено достроково на 4 місяці – фронту були потрібні медичні працівники.

За весь дореволюційний період свого існування земська фельдшерська школа випустила 720 фельдшерів, 50 акушерок та близько 1000 медичних сестер.

У 1905 році в Херсоні відкрито військово-фельдшерську школу, яка проіснувала до 1920 року.

Обидві фельдшерські школи працювали і під час революції та громадянської війни, але з перервами.

Декретом РНК від 29 січня 1920 року фельдшерські школи були ліквідовані, а 1 квітня того ж року на їх базі повітовим відділом охорони здоров'я була організована Херсонська акушерська школа сестер милосердя з дворічним терміном навчання.

Згідно з Положенням Народного Комісаріату охорони здоров'я з серпня

1920 року учням безкоштовно надавались гуртожиток та соцзабезпечення.

Перший випуск акушерок відбувся у 1922 році і складався з 13 чоловік. Завідував акушерською школою Михайло Митрофанович Герман, який з
1916 року очолював фельдшерську земську школу. Школа готувала фельдшерів, акушерок та медичних сестер.

З 1922 року (за спогадами колишнього викладача латинської мови А.В.Коляди) акушерська школа розміщувалась на базі 1-ї народної (радянської) лікарні. В школі навчалось 5-6 груп по 20-22 учні. В 1922 році в цю школу влились фельдшери, які до цього навчались у військово-фельдшерській школі. Викладачами школи в той час були: В.Р.Брусель (хірургія), А.П.Фролова-Герман (гігієна), А.В.Міхман (туберкульоз, інфекційні хвороби), Н.Г.Кавасса (акушерство і гінекологія).

З 1924 року (за спогадами колишніх випускників школи, а потім провідних спеціалістів міста і області О.Р.Непомнящої, М.І.Тітенко, Г.С.Бучилко) контингент школи було розділено за спеціальностями і навчальними базами:

  • фельдшери продовжували навчатися на базі 1-ї народної (радянської) лікарні (нині Херсонська обласна клінічна лікарня);
  • акушерки навчались на базі лікарні Тропіних (Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних). Навчальний корпус знаходився у приміщенні нинішнього офтальмологічного відділення;
  • медичних сетер готували на базі лікарні "водників" (нинішня Херсонська міська клінічна лікарня) та колишньої лікарні №1 м. Херсона.

У 1927 році акушерська школа сестер милосердя була перепрофільована у медпрофшколу з 4-річним терміном навчання.

На початку 30-х років у Херсоні створюються курси для підготовки медичних працівників інших спеціальностей: зубних техніків, фельдшерів-лаборантів, фармацевтів, зубних лікарів. До речі, ці курси давали глибокі знання в обсязі школи і працювали під керівництвом інститутів удосконалення лікарів і провізорів.

У 1937 році в Херсоні відкрито фармацевтичну школу, з якої у довоєнний період проведено два випуски помічників провізорів (1937-1940, 1938-1941).

У післявоєнний час на базі обласного аптечного управління поновили свою роботу курси по підготовці фармацевтів. Очолював підготовку фармацевтів (помічників провізорів) як у довоєнні, так і післявоєнні роки Олександр Федорович Фельдман.

У 30-і роки Херсонська медпрофшкола як самостійний навчальний заклад розміщувалась у приміщенні по вул. Червонопрапорній, 32.



Новини коледжу

  • 12.03.24

    ХБМФК оголошує набір на 2024/2025 навчальний рік

    детальніше
  • 27.04.23

    26 квітня 2023 року в онлайн-форматі відбулось засідання класних керівників.

    детальніше
Читати усі новини

Оголошення

усі оголошеня